Pinnacle Engineering, Inc.

 

Lee University Chapel

Cleveland, TN

This beautiful building was designed with the intent of creating a building with the look of yesterday and the efficiency of today. The building is laid out with 12,200 square feet of space on the main chapel floor in a cruciform configuration. The structural framing steel moment frames which suspend all the exterior masonry work and provide lateral stability. Floor framing is a mix of precast concrete planks and composite steel beam/slab construction. Challenges on this project included the need to provide lots of open wall space in the chapel, a steeple/bell tower over 150 feet tall, and a need to hold the first floor structural thickness to only twelve inches.










Princeton Pike Church of God

Liberty Township, OH

With seating for over 3,000 people, this 63,000 square foot building is the largest church designed by PEI. The main auditorium is framed with 178 foot clear spanning steel frames over a sloped concrete slab. Additional seating is provided by two grands tand areas framed with precast planks on masonry walls at the sides of the space and with a balcony along the rear of the sanctuary. The balcony is framed with steel beams that cantilever eighteen feet over the space below from the rear wall. The front of the building is framed with a combination of wood trusses, stick framed engineered lumber and steel framing. These members are supported by load bearing metal stud walls and steel frames.








Sacred Heart

New Carlisle, OH

This 7,300 square foot, one story building replaced the church's out of date facility with a new steel framed clear spanning building. The wall behind the alter and at the entry was framed with a steel tube members to allow for a multi-wythe brick veneer system for architectural effect while maintaining structural capability for the wind and seismic forces dictated by the code. The wall structure design balanced the need to keep the wall thin for aesthetics at the windows and doors, but meet the structural demands for a forty foot tall wall.









St. Paul Church

North Canton, OH

The church had a desire to increase the size of their sanctuary and add additional classroom space. Because of site constrictions, a 12,000 square foot, two-story space was added to one side of the existing church thus necessitating the removal of most of the existing load-bearing masonry wall. To accomplish this task, a steel truss frame was designed to provide support for the existing heavy timber roof and new steel framed roof. This frame was also used to provide lateral stability for the existing building as well as the new. Close proximity to the existing building meant that the new footings for the new truss frame columns (supporting over half the roof) had to be installed in sections by underpinning the existing foundations. Careful coordination with the general contractor and architect on this project resulted in no field adjustments to the steel framing which mated into the existing building. The timber truss support system developed by Pinnacle Engineering was configured to allow up to six inches of adjustment in any direction and was also designed so that it could be installed prior to removing the masonry wall. This allowed the contractor to support the existing roof and remove the existing wall without installing any shoring.










The Ascension Lutheran Church

Montgomery, OH

This 5,000 square foot addition provided a new sanctuary space for the church. The unusual floor plan, multi-pitched roof, and curved masonry wall provided many structural challenges for this addition.











St. Susanna Worship Center

Mason, OH

New 42,000 square foot, two-story church building. This complex structure can be divided into three portions. The first section is an 1,800 square foot glued laminated timber framed entry area with exposed timbers. Connections are concealed for architectural reasons and all member sizes were coordinated with the architect to provide the desired proportionality. The second section is a 32,800 square foot auditorium with undercroft. This section is framed with steel truss frames arranged in radial fashion clear spanning the approximately 180 foot diameter auditorium. Bar joists were used to infill between the trusses. The floor of the sanctuary is sloping to the center of the circular space and is framed with steel beams and precast planks with a tapered topping to create a conical floor surface. The third section is a 7,400 square foot restroom and storage area which is framed with precast planks and load bearing masonry walls. Because of existing grade conditions, the lowest level is below grade on one side and at grade on the other necessitating the use of 14 foot tall retaining walls on one side of the building.










Bnai Tzedek

Cincinnati, OH

New 12,000 square foot building. The building has two portions. The first is a classroom building with a wood truss framed roof bearing on wood framed walls. The sanctuary space is a complex framing system in that all walls are glass from slab level to the ceiling level, which also aligns with a large cantilevered awning outside the space. For the framing, wood trusses were spanned to steel beams. A lower level of dimension lumber framing was hung from the steel beams and cantilevered to create the awning. This framed element was then supported on steel columns, which were cantilevered from the foundations for lateral stability of the building. An eleven foot tall curved stone wall encompasses one end of the building and bears on a concrete beam and post system designed to create the appearance that the wall floats eighteen inches above the slab on grade.









Montgomery Community Baptist Church

Montgomery, OH

New 35,000 square foot addition. This addition is a single story sanctuary space over a full basement that provides new classrooms. The main roof clear spans over the 91'x100' sanctuary. To accomplish this while minimizing cost, dimension lumber wood rafters span to steel beams that in turn span to two 91' steel trusses. The roof beams also are rigidly connected to columns to provide frame action for lateral stability. The floor of the sanctuary slopes on six different planes to the front of the space. This was accomplished with steel bar joists and beams while keeping the columns in the classroom walls in the basement.


© 2000 - 2017 Pinnacle Engineering, Inc.